Toegankelijkheid

Publiek en Educatie Toegankelijkheid

Vanzelfsprekend wil je als museum je publiek zo goed mogelijk van dienst zijn. Erfgoed is tenslotte van en voor iedereen. Een fysiek goed toegankelijk museumgebouw is daarbij een eerste stap. Bepaalde doelgroepen hebben specifieke eisen wat toegankelijkheid betreft. Denk bijvoorbeeld aan oudere bezoekers die graag uitrusten op een bankje, de kinderen die in schoolverband komen hebben wat meer ruimte nodig, maar ook de ontvangst van bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en doven en slechthorenden in je museum vraagt speciale aandacht.

Maar de toegankelijkheid van het museum houdt niet op bij de fysieke toegankelijkheid. Ook de toegankelijkheid van je informatie heeft invloed op een geslaagd museumbezoek. En dan gaat het niet alleen om aantrekkelijk geschreven teksten. Wist je dat er in de Nederlandse taal wel zes leesniveaus worden onderscheiden? Als je het juiste taalniveau voor je tentoonstellingsteksten kiest, dan kan maar liefst 95 % van de mensen in Nederland je teksten goed begrijpen! Maar misschien wil je wel helemaal geen gebruik maken van geschreven teksten in je tentoonstelling en kies je voor een verteller die in de vorm van geluidsfragmenten of korte filmpjes de informatie overbrengt. Ook dan zijn er weer bepaalde aspecten waar je op moet letten met het oog op de toegankelijkheid van je informatie.

En vergeet ook de digitale toegankelijkheid van je museum niet! Een overzichtelijke website en social media kunnen de toegankelijkheid van je museum enorm vergroten.

U ziet het, toegankelijkheid is een breed begrip en er is veel om op te letten. Wij helpen je daar graag bij. Heb je zelf tips die ons kunnen helpen om musea in Friesland nog toegankelijker te maken? Dan horen wij die ook graag!

Neem contact opContact