Collectiebehoud en -beheer

Collectie- en informatiebeheer collectiebeheer Collectievorming

Het erfgoed in Friesland is van en voor iedereen. Daar gaan we zorgvuldig mee om. Museumfederatie Fryslân biedt advies en ondersteuning als het aankomt op het verantwoord beheren en behouden van een collectie. Op deze pagina leest u er meer over en vindt u links naar relevante informatie en contactpersonen.

Klimaatbeheersing

Het beheersen van de temperatuur en luchtvochtigheid in uw museum is cruciaal voor het onderhouden van de collectie. Verschillende materiaalsoorten hebben verschillende behoeftes, maar als u ernaar streeft om de luchtvochtigheid rond de 50% te houden en de temperatuur tussen 18 en 20C, dan bent u al een heel eind.

Dit zijn natuurlijk wel streefwaarden die soms simpelweg niet haalbaar zijn. Veel museumpanden zijn oud en kunnen niet optimaal geïsoleerd worden, hebben vochtproblemen of tocht. Dit kan niet zomaar verholpen worden zonder een grondige verbouwing. Er zijn wel manieren om de problemen te minimaliseren en hierbij kan de Museumfederatie advies geven.

De eerste stap zal zijn om goed te inventariseren welke problemen spelen in de verschillende delen van uw museum. Is één ruimte warmer dan de ander? Is er een depot met vochtige muren? De Museumfederatie heeft apparatuur in huis om dit samen met u uit te zoeken. Aan de hand van de bevindingen kunnen wij u een passend advies bieden. Ook is er de mogelijkheid om uw thermohygrograaf door ons te laten kijken.

Licht en verlichting

Licht geeft niet alleen sfeer aan een tentoonstelling, maar is ook een belangrijk element in de preventieve conservering. Veel verlichting bevat UV-straling, dat schadelijk is voor objecten en ze laat verbleken of de structuur van het materiaal aantast. Maar zelfs UV-arm licht kan nog schade aanbrengen aan uw objecten. Het is daarom erg belangrijk om bewust om te gaan met verlichting.

De onderstaande documenten zijn opgesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en bieden richtlijnen voor museumverlichting. Beide documenten zijn uitgebreid en gedetailleerd, in de toekomst hopen we een meer compact document te kunnen aanbieden over dit onderwerp.

Brochure RCE - LichtlijnenDownload
Publicatie RCE - Verlichting in musea en expositieruimtenDownload

[links naar artikelen met relevante tag – volgt]

Onderhoud

Naast de klimaatbeheersing en goede verlichting is simpelweg schoonmaken ook erg belangrijk voor het onderhouden van uw museum en collectie. Stof ziet er niet alleen onverzorgd uit, maar kan ook schade veroorzaken aan objecten. Het is daarom belangrijk om zelf regelmatig de collectieruimtes schoon te maken, maar dit kan misschien wat intimiderend zijn, zeker als je niet goed weet waar te beginnen.

Het onderstaande bestand bevat tips voor het schoonmaken van specifieke materialen in uw collectie, een materiaallijst en een takenschema. Dit kunt u als basis gebruiken voor een routine binnen uw eigen museum. Daarnaast bevat het tips voor het vervoeren, hanteren en inpakken van uw objecten tijdens het schoonmaken.

Huishoudelijke tips voor museaDownload

 

Cursussen

In de huidige omstandigheden rondom het Corona virus kunnen er momenteel geen fysieke cursussen georganiseerd worden. Zodra het op een veilige manier kan, willen we hier natuurlijk weer mee starten.

Heeft u suggesties voor nieuwe cursussen of verzoeken voor herhaling van bestaande cursussen, laat het dan weten aan ons secretariaat. via secretariaat@museumfederatiefryslan.nl

Cursussen Museumfederatie FryslanBekijk cursussen

Handige links

Voor meer informatie over onderwerpen die hierboven misschien niet aan bod komen, maar wel nuttig zijn voor collectiebehoud & -beheer, zijn de volgende links goede bronnen.

 

 

Voor vragen over restauraties of wanneer je op zoek bent naar gediplomeerde restauratoren verwijzen wij je ook graag door naar Restauratoren Nederland.

Zoeken naar restauratorenRestauratoren.nl