Sociale veiligheid op de werkvloer

Bedrijfsvoering

Hoe creëren we een veilige werkomgeving?

Cultureel erfgoed is mensenwerk, de cultuursector draait om passie, betrokkenheid en samenwerking van veel (vrijwillige) medewerkers. Hierbij is het essentieel dat we respectvol met elkaar omgaan en samen voor een veilige werkomgeving zorgen. Helaas is grensoverschrijdend gedrag een groot probleem in de samenleving en komt het ook in de cultuursector voor. Heb je last van grensoverschrijdend gedrag, ben je er getuige van of wil je meer handvatten bij het creëren van een veilige werkomgeving? Lees dan verder.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

De omschrijving van Mores is als volgt: Gedrag dat als grensoverschrijdend of kwetsend wordt ervaren en tot gevolg heeft dat je je niet langer veilig voelt op de werkplek of opleiding.

Hieronder vallen in ieder geval: discriminatie, seksuele intimidatie, agressie of geweld (waaronder verbale, psychologische of andere intimidatie) en pesten.

Mores gaat verder in op de definitieslees ze hier

Wanneer je het gevoel hebt dat je iets niet kan zeggen, doen, dragen of dat je beter vanwege gedrag van een collega zelf op zoek kan gaan naar een andere baan kan er sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag.

Waar kan je terecht?

De meeste musea hebben een vertrouwenspersoon in dienst. Dit kan zowel iemand binnen als buiten de organisatie zijn. Wie dit is staat meestal vermeld in het personeelsreglement of de gedragsregels. Weet je niet zeker of er één is? Vraag ernaar bij een collega of leidinggevende. Ook wanneer je niet een melding wilt maken, is het goed om ernaar te vragen. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp onder de aandacht komt/blijft.

Wil je melding maken van grensoverschrijdend gedrag maar kan je niet terecht bij iemand binnen de organisatie? Neem contact op met een onafhankelijke vertrouwenspersoon van Mores.

Over Mores

Mores is een steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector. Als vrijwilliger, medewerker of zzp’er van een museum kan je hier gratis terecht voor ondersteuning wanneer je te maken hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag of aan de slag wilt met een veiligere werkomgeving. Voor organisaties staan er 10 handreikingen op de website om hierbij te ondersteunen.

Meer informatie?Ga naar de handreikingen

 

Tips voor organisaties over een veilige werkomgeving

Zorgdragen voor een veilige werkomgeving is onderdeel van de Governance Code Cultuur , waar (geregistreerde) musea aan moeten voldoen. Maar hoe doe je dit? Er is online veel informatie te vinden over het zorgen voor een veilige werkomgeving.

De belangrijkste tips en handreikingen zetten we hieronder op een rij:

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je ergens over in gesprek? Neem gerust contact op.