6x interessante websites voor collectiebeheer- en behoud
Collectie- en informatiebeheerDe deuren van de musea zijn wegens de coronacrisis voor bezoekers allemaal gesloten. Maar misschien creëert deze nieuwe situatie ook juist mogelijkheden om eens in alle rust naar je collectie te kijken. In deze blogpost vind je zes handige websites met allerlei interessante tips en informatie voor collectiebeheer en -behoud.
1. FARO.be (www.faro.be/kennis)
FARO.be is een portaalwebsite van onze zuiderburen. Je vindt hier allerlei praktische informatie. Het portaal biedt inzicht over depotbeheer, depotpraktijk en depotbeleid. De meest variërende onderwerpen komen aan bod, en alles wordt duidelijk uitgelegd.
TIP: Klik vooral door naar gelinkte bronnen. Hier vind je vaak goede, aanvullende informatie.
2. VerzekerDe Bewaring (www.faro.be/verzekerde-bewaring)
Nog een link van onze Belgische collega’s. Hier vind je alles wat je wilt weten over verschillende materiaaleigenschappen, schadeoorzaken en de gewenste bewaaromgeving. Je leest hoe je objecten goed kunt onderhouden, presenteren en opbergen. Het fijne aan deze website is dat alles duidelijk is uitgelegd met voldoende illustraties. Naast enkele algemene thema’s, wordt er toegespitst op een bepaald objecttype of materiaalsoort. Heel overzichtelijk dus!
3. Mot.be (www.mot.be/nl/opzoeken/iddoc)
De derde link is van de prachtige website van het Museum Oude Technieken in Brussel. “Wat is dat werktuig?” Dat is vaak de eerste vraag die zowel de leek als de specialist stelt wanneer hij een onbekend stuk tegenkomt. Vaak is de vorm het enige dat je verder kan helpen. Aan de hand van vormen kunnen allerlei gereedschappen worden geïdentificeerd. Deze site gaat systematisch te werk, en is een online hulpmiddel om jouw gereedschap te identificeren!
4. Cultureelerfgoed.nl (www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/veilig-erfgoed)
De vierde website die we willen delen is een onderdeel van de site van de RCE. Je vindt hier alle informatie met betrekking tot het veilig houden van het erfgoed. Op het gebied van beheer en behoud zijn met name de 10 schadefactoren en preventieve conservering erg nuttig.
TIP: Kijk eens onder het kopje ‘publicaties’ → (https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/veilig-erfgoed/documenten) . Hier zijn veel handige documenten en externe links te vinden.
5. Collectionstrust.org (www.collectionstrust.org.uk/collections-management/collections-care-and-conservation/)
De vijfde link brengt je naar een Engelstalige pagina met ruim aanbod aan informatie. Door op de verschillende onderwerpen te klikken kom je op een pagina met pdf-bestanden over sub-thema’s.
6. Canada.ca (canada.ca/en/conservation-institute/services/care-objects.html)
Last but not least, nog een verzamelpagina, ook ditmaal Engelstalig. Het Canadian Conservation Institute heeft allerlei materiaal geschreven op verschillende gebieden. Fijn om eens rustig door te klikken!
Afbeelding van Cyber Rabbit via Pixabay